Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zaciekawił mnie dodatek mąki ziemniaczanej do tego chleba, postanowiłam go wypróbować

Chleb na zakwasie z ziarnami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb na zakwasie z ziarnami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z ziarnami
Do miski wsypać wszystkie mąki oraz sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej, wlać do mąki. Dodać zakwas. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec zagniatania dodać ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania. Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (około 10x20cm), przykryć ściereczką i odstawić na drugie wyrastanie, na 2 godziny.Chleb naciąć dowolnie (niekoniecznie) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 30 minut, potem wyjąć z formy i dopiekać 10 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb na zakwasie z ziarnami
Do miski wsypać wszystkie mąki oraz sól W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże dodać olej wlać do mąki Dodać zakwas Wyrobić gładkie ciasto pod koniec zagniatania dodać ziarna Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania
Chleb na zakwasie z ziarnami
Następnie ciasto zagnieść przełożyć do formy przykryć ściereczką i odstawić na drugie wyrastanie na 2 godziny
Chleb na zakwasie z ziarnami
Chleb naciąć dowolnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Piec 30 minut potem wyjąć z formy i dopiekać 10 minut Wystudzić na kratce