Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z ziarnami
Do miski wsypać wszystkie mąki oraz sól. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać olej, wlać do mąki. Dodać zakwas. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec zagniatania dodać ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrastania. Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (około 10x20cm), przykryć ściereczką i odstawić na drugie wyrastanie, na 2 godziny.Chleb naciąć dowolnie (niekoniecznie) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 30 minut, potem wyjąć z formy i dopiekać 10 minut. Wystudzić na kratce.
![Chleb na zakwasie z ziarnami Chleb na zakwasie z ziarnami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-na-zakwasie-z-ziarnami-223598.jpg)
![Chleb na zakwasie z ziarnami Chleb na zakwasie z ziarnami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-na-zakwasie-z-ziarnami-223599.jpg)
![Chleb na zakwasie z ziarnami Chleb na zakwasie z ziarnami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-na-zakwasie-z-ziarnami-223600.jpg)