kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 698]

Chleb pszenno - kukurydziany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny chlebek. Chlebek przygotowałam z mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem puree dyniowego i pestek dyni.

Chleb pszenno - kukurydziany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - kukurydziany

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - kukurydziany
Dynię obieramy ze skórki i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach. 

Następnie jeszcze ciepłą miksujemy na puree. Otrzymałam 2 łyżki z dużym czubkiem puree dyniowego. 

Do miski wkładamy składniki na chlebek i zagniatamy ciasto. 

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 

Po tym czasie ciasto na chleb ponownie zagniatamy i przekładamy do foremki silikonowej. 

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. 

Wyrośnięty chlebek smarujemy zimną wodą i posypujemy pestkami dyni.  

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,10 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Chleb pszenno - kukurydziany
Wszystkie składniki na chlebek wkładamy do miski.
Chleb pszenno - kukurydziany
Następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Chleb pszenno - kukurydziany
Chlebek smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni.
Chleb pszenno - kukurydziany
Upieczony chlebek przekładamy na metalową kratkę i studzimy

Tagi:

pieczywo chleb