Sposób przygotowania:
Chleb samo zdrowie na zakwasie
Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem. Dodać zakwas, wodę oraz olej i wymieszać składniki. Następnie wszystkie ziarna umieścić w misce, wymieszać. Do mieszanki drożdży z zakwasem wsypać wymieszaną z solą mąkę, na to mieszankę ziaren a potem drewnianą łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników. Dalej ciasto wyrabiać ręcznie kilka minut. Gotowe oprószyć mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Czas zależy od temperatury otoczenia. Gdy ciasto chlebowe podwoi objętość, znów je wyrobić przebijając kilka razy celem odgazowania ciasta. Przełożyć je do oprószonej mąką keksówki o wymiarach 30 x 12 cm mierząc górne krawędzie i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte szybko naciąć i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 - 50 minut w zależności od piekarnika. Upieczony chleb wystudzić na kratce.