Sposób przygotowania:
Chleb wieloziarnisty
Przygotować wszystkie składniki. Do dużej miski wrzucić drożdże a potem rozetrzeć je z cukrem. Wlać wodę ( letnią ), zakwas oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i wszystkie ziarna. Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu ponownie wyrobić i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, wyrównać powierzchnie, zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta. Gdy będzie wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Upieczony chleb wystudzić na kratce.