zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb wieloziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszny chlebek z wieloma ziarnami

Chleb wieloziarnisty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb wieloziarnisty

 

  • 2 łyżki suchego maku
  • 50 g mix sałatkowy Italia ( pestki dyni, słonecznik, orzeszki piniowe )
  • 25 g prażonych otrąb pszennych + do wysypania blaszki
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 500 g mąki koszalińskiej pszennej typ 500
  • 1/2 szk zakwasu ( 5 godzin po dokarmieniu )
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok 500 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Chleb wieloziarnisty
Przygotować wszystkie składniki. Do dużej miski wrzucić drożdże a potem rozetrzeć je z cukrem. Wlać wodę ( letnią ), zakwas oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i wszystkie ziarna. Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem za pomocą dłoni wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu ponownie wyrobić i przełożyć do formy o wymiarach 23 x 28 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, wyrównać powierzchnie, zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia ciasta. Gdy będzie wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni i piec 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Chleb wieloziarnisty
przygotwać wszystkie składniki na chleb i wsypac je do miski
Chleb wieloziarnisty
ciasto po wyrobieniu zostawić do wyrośnięcia
Chleb wieloziarnisty
gdy ponownie wyrośnie już w blaszce wstawić do piekarnika
Chleb wieloziarnisty
po upieczeniu wystudzić chleb na kratce ...