SUPERPRZEPIS

Chleb z suszonymi pomidorami

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Chleb z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (3)

Uwielbiam domowe pieczywo, ale coś nie mam ręki to takiego na zakwasie dlatego u mnie zawsze pyszne pieczywo z drożdżami.

Składniki:

Chleb z suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Chleb z suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Chleb z suszonymi pomidorami
Ciasto najlepiej wyrobić przy pomocy robota.

Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.

Obie mąki wymieszać z solą, pomidorami oraz czarnuszką, dodać dobrze utłuczone zimne ziemniaki, wlać olej i podrośnięte drożdże. Przy pomocy robota składniki najpierw wymieszać na mniejszych obrotach po czym zwiększyć obroty i zagniatać ciasto około 5 minut.

ETAP 2:

Chleb z suszonymi pomidorami
Ciasto musi podwoić swoją objętość wtedy jest dobrze wyrośniete.

Ciasto po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

ETAP 3:

Chleb z suszonymi pomidorami
Wychodzą dwa piękne i duze bochny.

Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto które jeszcze raz zagnieść już dłońmi i podzielić na dwie części z każdej części ciasta uformować bochenek.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bochenki , przy pomocy ostrego noża naciąć na wierzchu w kilku miejscach i posmarować zimną wodą oraz posypać delikatnie mąką.
Przygotowane chlebki jeszcze raz odstawić na 40 minut do podrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb z suszonymi pomidorami

Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200st i piec chleb przez kolejne 25-30 minut po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.


Tagi:

chleb pomidory