Sposób przygotowania:
Chleb z suszonymi pomidoramiETAP 1:
Drożdże rozetrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Obie mąki wymieszać z solą, pomidorami oraz czarnuszką, dodać dobrze utłuczone zimne ziemniaki, wlać olej i podrośnięte drożdże. Przy pomocy robota składniki najpierw wymieszać na mniejszych obrotach po czym zwiększyć obroty i zagniatać ciasto około 5 minut.
ETAP 2:
Ciasto po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
ETAP 3:
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto które jeszcze raz zagnieść już dłońmi i podzielić na dwie części z każdej części ciasta uformować bochenek.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bochenki , przy pomocy ostrego noża naciąć na wierzchu w kilku miejscach i posmarować zimną wodą oraz posypać delikatnie mąką.
Przygotowane chlebki jeszcze raz odstawić na 40 minut do podrośnięcia.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200st i piec chleb przez kolejne 25-30 minut po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.