zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb żytni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Moje pierwsze doświadczenie czyli chleb z zakwasem

Chleb żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni
Obie mąki wsypać do dużej miski.
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.
Chleb żytni
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki. Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto..
Chleb żytni
miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostwić je do wyrośnięcia.
Chleb żytni
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych. Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką..
Chleb żytni
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut..