Sposób przygotowania:
Chleb Żytni na Mleku
Do dużej miski należy wlać mleko i wsypać drożdże, wymieszać, dodać łyżkę stołową oleju, sól i pieprz do smaku. Następnie wsypać 0, 5 kg mąki żytniej i wyrobić ciasto na jednolitą masę (ręcznie bądź 10min w mikserze). Miskę przykryć ścierką i odłożyć do ciepłego miejsca na godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć do formy uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i jeszcze na 30 min odłożyć do ciepłego miejsca. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 210°C, a po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C. Chleb piec jeszcze około 35 minut, następnie piekarnik wyłączyć, a chleb wyłożyć dopiero po upływie 15 minut na deskę, aby wystygł.
bogda46