Sposób przygotowania:
Chlebek Eli z dynią i orzechami włoskimi
Mąkę przesiać do dużej miski. Obrane orzechy włoskie grubo posiekać i odmierzyć 1 szklankę 250 ml. Drożdże wkruszyć do ciepłej wody,dodać cukier,łyżeczkę mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce żeby drożdże wyrosły. Do mąki dodać mus z dyni,posiekane orzechy,1/2 szklanki pestek dyni,wyrośnięte drożdże,sól i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwie foremki do pieczenia chleba lub keksówki wysmarować margaryną i dno posypać resztą pestek dyni. Przełożyć ciasto do foremek,przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Włożyć foremki z chlebkiem do piekarnika i piec około 60 minut. Chlebek najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem. Smacznego!