aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Chlebek gryczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny chlebek gryczany z dodatkiem mąki żytniej, długo zachowuje świeżość, polecam wszystkim ten chlebek.

Chlebek gryczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek gryczany

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek gryczany
Mąkę żytnią z gryczaną wymieszać w misce. Dodać pokruszone drożdże, sól i wodę. Wymieszać wszystko łyżką. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką, w jednym kierunku. Następnie keksówki- u mnie 2 wysmarować masłem i przelać ciasto. Odstawić foremki w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. Po 20 minut wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, Piec 60 minut.
Chlebek gryczany
mąki z soloą, drożdżami zalewamy ciepłą wodą
Chlebek gryczany
mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy pozostałe
Chlebek gryczany
dodajemy ziarna i mieszamy wszystko razem i na koncu ocet
Chlebek gryczany
przelewamy ciasto do keksowek i pieczemy