akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chlebek kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Byłam ciekawa, jak smakuję chleb z kokosem. Nie zawiodłam się, jest niezwykle pyszny, puchaty i delikatny. Równie dobrze smakuję następnego dnia! Serdecznie polecam!

Chlebek kokosowy

Składniki:

Chlebek kokosowy

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek kokosowy
1. Mąkę, drożdże, sól, cukier i wiórki wymieszać. Dodać masło i wlewać stopniowo mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania elastycznego ciasta. Na koniec wlać ekstrakt i ponownie zmiksować. Z ciasta uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami. Uformować z niego podłużny bochenek, a następnie umieścić go w keksówce o wymiarach około 27 x 9 cm. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 45 minut) 3. Chleb piec w 200st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Smacznego!

Tagi:

chleb