Sposób przygotowania:
Chlebek kolendrowy- wariacje na temat
Mleko podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i rozbełtać drożdże. Odstawić na 15 minut. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać widelcem. Nasiona kolendry rozbić w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą, kurkumą i kolendrą. Dodać do miski z drożdżami i wlać jajka (zostawić odrobinę do posmarowania chlebka przed upieczeniem). Ciasto wyrabiać rękoma łącząc wszystkie składniki. Jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku miękkiego masła ciągle wyrabiając ciasto. Zajmie to ok 10 minut. Gotowe ciasto należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie należy przygotować formę keksową (wysmarować ją masłem). Wyrośnięte cisato przełożyć do formy, formując ładny bochenek chlebka i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto należy posmarować silikonowym pędzlem pozostawionym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut- aż chlebek pięknie się zarumieni