Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Chlebek kolendrowy- wariacje na temat

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idelany na leniwe niedzielne śniadanie.

Chlebek kolendrowy- wariacje na temat Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek kolendrowy- wariacje na temat

 

Sposób przygotowania:

Chlebek kolendrowy- wariacje na temat
Mleko podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i rozbełtać drożdże. Odstawić na 15 minut. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać widelcem. Nasiona kolendry rozbić w moździerzu. Mąkę wymieszać z solą, kurkumą i kolendrą. Dodać do miski z drożdżami i wlać jajka (zostawić odrobinę do posmarowania chlebka przed upieczeniem). Ciasto wyrabiać rękoma łącząc wszystkie składniki. Jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku miękkiego masła ciągle wyrabiając ciasto. Zajmie to ok 10 minut. Gotowe ciasto należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie należy przygotować formę keksową (wysmarować ją masłem). Wyrośnięte cisato przełożyć do formy, formując ładny bochenek chlebka i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto należy posmarować silikonowym pędzlem pozostawionym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut- aż chlebek pięknie się zarumieni
Chlebek kolendrowy- wariacje na temat
Tujaj kromki chleba pokroiłam w paski, każdy z nich maczałam w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka. Panierowałam w startym parmezanie i owinęłam kawałkiem szynki szwarcwaldzkiej. Po tych zabiegach smażyłam dosłownie 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Chlebek kolendrowy- wariacje na temat
Z pokrojonego na kromki chleba zrobiłam w tosterze grzanki. Podałam z jajecznicą ze szczypiorkiem usmażoną na maśle i pomidorkami koktajlowymi.

Tagi:

jajko jajka