Sposób przygotowania:
Drożdżowe jajka do święconki
Rodzynki i żurawinę- razem około 1/2 szklanki parzymy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. 2/3 szklanki mąki zalewamy wrzącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Gdy ostygnie, dodajemy pokruszone drożdże i znowu zagniatamy, odstawiamy na 40 minut. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Do żółtek dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i dokładnie ubijamy. Dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się nam połączą. Dodajmy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlewamy wystudzoną margarynę, wsypujemy wszystkie bakalie i znowu zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Przekładamy do silikonowych foremek w kształcie jajek (posmarowanych odrobiną oleju) i odstawiamy jeszcze na pół godziny aby podrosły. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną, posypujemy odrobiną cukru pudru.