opoint

opoint

Kucharz
[Przepisów: 3]

Chlebek żytnio-bananowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli masz bardzo dojrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić, to jest właśnie ciacho dla ciebie. Spróbuj zrobić piernikowego bananowca!

Chlebek żytnio-bananowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek żytnio-bananowy

 

  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 3/4 szklanki mąki żytnio-razowej typ 2000
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 4 daktyle suszone drylowane lub figi suszone lub śliwki suszone
  • Ok. 20 g czekolady (obojętnie jakiej-mlecznej, białej, gorzkiej)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 dojrzałe banany

Sposób przygotowania:

Chlebek żytnio-bananowy
Mąki przesiewam i wrzucam do miski razem z otrębami, które pozostają na sitku. Mleko rozrobić w szklance razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy sól, cukier, przyprawę do piernika. Daktyle i czekoladę kroimy w kosteczkę. Dokładamy do miski. Dolewamy oliwę, miód. Wbijamy jajka. Wszystko razem mieszamy mikserem. Po ok. 5 minutach wlewamy sodę i proszek do pieczenia połączony z mlekiem. Miksujemy. Banany kroimy w plasterki i dokładamy do masy. Miksujemy przez jeszcze 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Przygotowujemy dwie foremki keksowe o wym 20x8 cm. Smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w termoobiegu. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i studzić tak ciasto przez ok. 15 min.
Chlebek żytnio-bananowy