Sposób przygotowania:
Chlebek żytnio-bananowy
Mąki przesiewam i wrzucam do miski razem z otrębami, które pozostają na sitku. Mleko rozrobić w szklance razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy sól, cukier, przyprawę do piernika. Daktyle i czekoladę kroimy w kosteczkę. Dokładamy do miski. Dolewamy oliwę, miód. Wbijamy jajka. Wszystko razem mieszamy mikserem. Po ok. 5 minutach wlewamy sodę i proszek do pieczenia połączony z mlekiem. Miksujemy. Banany kroimy w plasterki i dokładamy do masy. Miksujemy przez jeszcze 5 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Przygotowujemy dwie foremki keksowe o wym 20x8 cm. Smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut w termoobiegu. Po upieczeniu otworzyć piekarnik i studzić tak ciasto przez ok. 15 min.
kołczu
zbysiowa
Myślę dokładnie tak samo, chętnie bym skosztowała:)
jaNina