Sposób przygotowania:
Chlebowe kuleczki z dipem serowym
Chlebowe krążki : drożdże rozkruszamy do małej miseczki, posypujemy je cukrem i wlewamy połowę wody – odstawiamy na 1-20 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól – mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn z drożdży i oliwę i łączymy ręką wszystkie składniki.
Ciasto przenosimy na obsypaną mąką stolnicę i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto podwoi swój a objętość zagniatamy je raz jeszcze – odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z nich okrągła piłeczkę i tak przygotowanymi kawałkami ciasta wykładamy brzegi tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( środek ma zostać wolny ).
Tortownicę odkładamy na bok na 15 minut. W czasie kiedy krążki rosną przygotowujemy dip – wszystkie sery przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek i śmietanę starannie mieszamy sery. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany dip przekładamy na środek tortownicy.
Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy wszystko około 20-25 minut. Upieczone krążki z gorącym dipem serwujemy od razu, smacznego ; )
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól – mieszamy. Do mąki wlewamy rozczyn z drożdży i oliwę i łączymy ręką wszystkie składniki.
Ciasto przenosimy na obsypaną mąką stolnicę i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto podwoi swój a objętość zagniatamy je raz jeszcze – odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z nich okrągła piłeczkę i tak przygotowanymi kawałkami ciasta wykładamy brzegi tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( środek ma zostać wolny ).
Tortownicę odkładamy na bok na 15 minut. W czasie kiedy krążki rosną przygotowujemy dip – wszystkie sery przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek i śmietanę starannie mieszamy sery. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany dip przekładamy na środek tortownicy.
Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy wszystko około 20-25 minut. Upieczone krążki z gorącym dipem serwujemy od razu, smacznego ; )
marietta
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości