Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Chłodnik andaluzyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ogórek i pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić

Chłodnik andaluzyjski

Składniki:

Chłodnik andaluzyjski

 

  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pomidorów
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerstwa bułka
  • oliwa z oliwek
  • ocet z sherry
  • nasiona kminku
  • sól

Sposób przygotowania:

Chłodnik andaluzyjski
Ogórek i pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i również drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć, zmiksować z oliwą i octem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w rondelku, dodać przegotowaną wodę, przyprawić solą i kminkiem. odstawić do lodówki na 30 minut.