Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Chlodnik z krokietami.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W upalne dni czesto robimy chlodniki. U nas wczoraj byl z ziemniakami a dzis dla odmiany - z ziemniaczkow i miesa zrobilam krokiety.

Chlodnik z krokietami.

Składniki:

Chlodnik z krokietami.

 

  • Na krokiety :
  • 4 duze ziemniaki
  • 200g mielonego miesa wieprzowego
  • 1 duza cebula
  • 1 jajko
  • sol, pieprz,
  • pol lyzeczki soli cebulowej
  • pol lyzeczki mielonego kminku / jak ktos lubi /
  • 1 lyzka maki pszennej
  • bulka tarta do obtoczenia krokietow
  • olej do smazenia

 

  • Chlodnik:
  • 300g kefiru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 spore ugotowane buraki
  • 2 male ogorki
  • 8-9 rzodkiewek
  • peczek szczypioru
  • 2 lyzki posiekanego koperku
  • 3 jajka na twardo
  • sol
  • pieprz
  • szczypta czosnku w proszku

 

Sposób przygotowania:

Chlodnik z krokietami.
Chlodnik robimy na ok. 2 godziny przed podaniem. Myjemy warzywa , obieramy ogorki i ugotowane buraczki i wszystko kroimy w drobna kostke. Drobno kroimy szczypiorek. Dokladnie mieszamy kefir z jogurtem , dodajemy pokrojone warzywa , szczypior i koperek i doprawiamy do smaku. Ja uzylam gotowych ugotowanych buraczkow i dodalam rowniez sok z torebki / ok 2-3 lyzek /. Calasc odstawiamy do lodowki. Pokrojone jajka wrzucam do chlodnika tuz przed podaniem. ------ Krokiety : ------ Ugotowac w osolonej wodzie ziemniaki i przecisnac je przez praske / mozna uzyc ziemniakow z poprzedniego dnia /. Cebule obrac , pokroic w drobna kostke i podsmazyc . Wyrobic recznie mase z ziemniakow , surowego mielonego miesa , jajka , jednej lyzki maki , przesmazonej cebulki i soli cebulowej. Doprawic do smaku. Z masy formowac waleczki , obtoczyc je w tartej bulce i smazyc na zloto z kazdej strony. Ja smazylam na patelni z duza iloscia oleju.Z podanych proporcji wyszlo mi 16 krokietow. Po usmazeniu wylozyc na papierowy reczniczek zeby pozbyc sie nadmiaru tluszczu. Takie krokiety pasuja rowniez do barszczu lub mozna podawac je z sosem i surowka.