Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Chłopska kartoflanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chłopska, bo każdy chłop ją chętnie zje i prawie każdy ją ugotuje. Chłopska - bo warzywna, ale sycąca.

Chłopska kartoflanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłopska kartoflanka

 

  • 4 - 5 dużych ziemniaków
  • duża cebula
  • biała część pora
  • ćwiartka selera
  • pietruszka
  • marchewka
  • kilka pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • ew. kilka plastrów boczku (niekoniecznie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • duża łyżka majeranku
  • duża szczypta cząbru
  • łyżeczka kminku
  • ok. 1,5 - 2 l wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Chłopska kartoflanka
Jesienna, warzywna, sycąca zupa, z boczkiem lub kiełbasą może stanowić danie jednogarnkowe. Ziemniaki i cebulę pokrój w grubą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę - w drobną. Jeżeli używasz boczku i/lub kiełbasy to pokrój je również w drobną kostkę. Por pokrój w plastry, pieczarki również. Czosnek zgnieć i trochę posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i por. Dodaj ewentualne wędliny i chwilę jeszcze smaż. Dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Smaż mieszając, aż ziemniaki zaczną przywierać do dna. Dodaj pieczarki, czosnek i zalej gorącym bulionem. Jeżeli nie masz bulionu - zalej wrzątkiem i dodaj listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Zagotuj i dodaj roztarty w dłoniach majeranek i cząber oraz kminek. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Podawaj posypane obficie koperkiem lub pietruszką.
Chłopska kartoflanka
Zeszklij cebulę i por, ewentualnie dodaj mięso.
Chłopska kartoflanka
Dodaj ziemniaki i resztę warzyw i smaż jeszcze chwilę.
Chłopska kartoflanka
Dopiero na końcu dodaj pieczarki i czosnek.
Chłopska kartoflanka
Zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości warzyw