Sposób przygotowania:
Chłopska kartoflanka
Jesienna, warzywna, sycąca zupa, z boczkiem lub kiełbasą może stanowić danie jednogarnkowe. Ziemniaki i cebulę pokrój w grubą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę - w drobną. Jeżeli używasz boczku i/lub kiełbasy to pokrój je również w drobną kostkę. Por pokrój w plastry, pieczarki również. Czosnek zgnieć i trochę posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę i por. Dodaj ewentualne wędliny i chwilę jeszcze smaż. Dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Smaż mieszając, aż ziemniaki zaczną przywierać do dna. Dodaj pieczarki, czosnek i zalej gorącym bulionem. Jeżeli nie masz bulionu - zalej wrzątkiem i dodaj listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Zagotuj i dodaj roztarty w dłoniach majeranek i cząber oraz kminek. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Podawaj posypane obficie koperkiem lub pietruszką.
monikaT83