Sposób przygotowania:
Chłopski kapuśniaczek
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać. Wraz z mięsem przełożyć do garnka i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz paprykami. Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory wraz z zalewą oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewki. Gotować ok. godz. na małym ogniu. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, pora umyć, pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę. Wszystko dodać do zupy, gotować ok. 5 min. Kapustę obficie przelać zimną wodą, następnie dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze ok. 30 min. Na koniec doprawić zupę do smaku. Podawać z dodatkiem pieczywa.
msewka