misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Choinka z powidłami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dekoracyjne i smaczne ciasto drożdżowe z powidłami i cynamonem w kształcie choinki oprószonej cukrem pudrem...

Choinka z powidłami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Choinka z powidłami i cynamonem

 

  • 560 g mąki
  • 120 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki suszonej skórki cytrynowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 70 g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka śmietany
  • Ponadto:
  • Słoik powideł śliwkowych (pojemność 300 ml)
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Choinka z powidłami i cynamonem
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i sól; całość mieszamy. Margarynę należy stopić. Do wrzącej margaryny wlewamy mleko (całość powinna być dość ciepła). Dodajemy żółtka, rozkruszone drożdże i całość mieszamy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Składniki płynne wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem; wyrabiamy ciasto w mikserze. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość przerabiamy je i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki i ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm formując duży prostokąt. Zaznaczmy środek górnej krawędzi a na dolnej krawędzi zaznaczamy dwa punkty tak aby otrzymać trójkąt. Trójkąt smarujemy warstwą powideł, teraz na trójkąt nakładamy ciasto z prawej strony (lekko dociskamy). Posypujemy trójkąt cynamonem i cukrem oraz nakładamy na ten trójkąt ciasto pozostałe z lewej strony. Trójkąt przenosimy na blaszkę (ja ułożyłam go po przekątnej). Na blaszce ostrym nożem robimy nacięcia od podstawy trójkąta co 3-4 cm, nacięcia będą coraz krótsze (środek zostaje nie przecięty). Po wykonaniu nacięć paski leżące na samym dole po obu stronach przekładamy w dół, z nich uformujemy na samym końcu pieniek choinki. Pozostałe paski skręcamy w górę, te najdłuższe kilka razy. Tak uformowaną choinkę możemy posmarować mlekiem z odrobiną cukru. Ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 minut, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Choinka z powidłami i cynamonem
ciasto wałkujemy na prostokąt i zaznaczamy trójkąt na ktrórym rozsmarowujemy powidła...
Choinka z powidłami i cynamonem
nakładamy na powidła ciasto z prawej strony, posypujemy je cynamonem i cukrem...
Choinka z powidłami i cynamonem
Nacinamy tak jak na zdjęciu ciasto i formujemy gałązki pień choinki...
Choinka z powidłami i cynamonem
ciasto po upieczeniu, zaraz po wyjęciu z piekarnika...