Sposób przygotowania:
Choinka z powidłami i cynamonem
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i sól; całość mieszamy. Margarynę należy stopić. Do wrzącej margaryny wlewamy mleko (całość powinna być dość ciepła). Dodajemy żółtka, rozkruszone drożdże i całość mieszamy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Składniki płynne wlewamy do mąki wymieszanej z cukrem; wyrabiamy ciasto w mikserze. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość przerabiamy je i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki i ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm formując duży prostokąt. Zaznaczmy środek górnej krawędzi a na dolnej krawędzi zaznaczamy dwa punkty tak aby otrzymać trójkąt. Trójkąt smarujemy warstwą powideł, teraz na trójkąt nakładamy ciasto z prawej strony (lekko dociskamy). Posypujemy trójkąt cynamonem i cukrem oraz nakładamy na ten trójkąt ciasto pozostałe z lewej strony. Trójkąt przenosimy na blaszkę (ja ułożyłam go po przekątnej). Na blaszce ostrym nożem robimy nacięcia od podstawy trójkąta co 3-4 cm, nacięcia będą coraz krótsze (środek zostaje nie przecięty). Po wykonaniu nacięć paski leżące na samym dole po obu stronach przekładamy w dół, z nich uformujemy na samym końcu pieniek choinki. Pozostałe paski skręcamy w górę, te najdłuższe kilka razy. Tak uformowaną choinkę możemy posmarować mlekiem z odrobiną cukru. Ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 minut, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!