Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 294]

Chorizo gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chorizo gulasz to prosta potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów - nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a dodatki mogą sprawić, że będziemy się cieszyć zawsze nowym smakiem.

Chorizo gulasz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chorizo gulasz

 

  • 500 g mięso wieprzowe (pokroić na kawałki)
  • tłuszcz do smażenia (5 łyżek oleju)
  • 200 g chorizo (pokroić na 1 cm. kostkę)
  • 2 czerwone cebule (pokroić na kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • 1 kieliszek wina (czerwone wytrawne)
  • 1 puszka pomidorów (pokrojone / bez skórki / 400 g)
  • 2 marchewki (pokroić w plastry)
  • 4 duże ziemniaki (pokroić na kostkę)
  • 2 gałązki tymianku (zerwać liście)
  • 300 ml bulionu (warzywny)

Sposób przygotowania:

Chorizo gulasz
► W żeliwnym garnku na gorącej oliwie podsmażyć czosnek z cebulą, dodać chorizo, wlać wino i smażayć, aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje. Następnie dodać pomidory, mięso z kurczaka ( lub wieprzowe ), ziemniaki, marchewkę, tymianek oraz bulion.

► Całość dusić odkryte na wolnym ogniu przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy
Chorizo gulasz
W głebokim żeliwnym garnku na gorącej oliwie zeszklić czosnek i cebulę – dodać pozostałe składniki i dusić.
Chorizo gulasz
Niekture składniki i mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, inne z kolei obrać i pokroić w plastry.
Chorizo gulasz
Salami chorizo to łatwo rozpoznawalny specjał kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi i smakowi.
Chorizo gulasz
Prawie wszystkie składniki potrzebne do stworzenia pikantnego gulaszu.