Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chrupiące bułeczki z jaglanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mięciutkie i wilgotne bułeczki z bardzo chrupiącą skórką. Pyszne i zdrowe, córeczka jadła z miodem, ja z samym masłem, jutro powtórka ;)

Chrupiące bułeczki z jaglanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące bułeczki z jaglanką

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące bułeczki z jaglanką
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Tłuszcz rozpuścić i wystudzić. Do pojemnika od robota wsypać mąkę, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, sól oraz płatki jaglane. Wlać rozczyn i masło i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10 kawałków i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą, spryskać lub posmarować wodą, posypać płatkami jaglanymi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut aż wyrosną. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. wystudzić na kratce.
Chrupiące bułeczki z jaglanką
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, sól oraz płatki jaglane.
Chrupiące bułeczki z jaglanką
Wlać rozczyn i masło i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Chrupiące bułeczki z jaglanką
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 10 kawałków i uformować bułeczki.
Chrupiące bułeczki z jaglanką
Bułki ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą, spryskać lub posmarować wodą, posypać płatkami jaglanymi. Zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut aż wyrosną.