Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chrupiące udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaki upieczone z kurczakiem smakują wyśmienicie.

Chrupiące udka z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chrupiące udka z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące udka z kurczaka
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, ułożyć w brytfannie, oprószyć pieprzem papryką i odrobiną gałki muszkatołowej, Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, skropić mięso. Brytfannę z mięsem włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 1 godziny, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem. Ziemniaki obrać, pokroić i obgotować w osolonej wodzie. Po upływie pół godziny wsypać ziemniaki obok mięsa na brytfannę i wymieszać z sosem z kurczaka. Włożyć do piekarnika i piec do miękkości. (gdy mięso za mocno się piecze przykryć go folią aluminiową.)
Chrupiące udka z kurczaka
Umyte i osuszone mięso posypać przyprawami i ułożyć w brutfannie.
Chrupiące udka z kurczaka
Gdy mięso za mocno się piecze przykryć folią aluminiową.