kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

chrupiący kurczak czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

chrupiące kawałki kurczaka w świetnej marynacie i panierce

chrupiący kurczak czosnkowy

Składniki:

chrupiący kurczak czosnkowy

 

  • 2 filety z kurczaka podwójne i pokrojone na szerokie pasy
  • 5 ząbków posiekanego czosnku
  • łyżka prażonej cebuli
  • 8 słonych krakersów
  • 1 duże jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

 

  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżka miodu
  • łyżka octu
  • łyżka oliwy
  • pół poszatkowanej małej cebulki

 

  • oliwa do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

chrupiący kurczak czosnkowy
Kurczaka natrzeć solą. Na łyżce oliwy zeszklić cebulkę, dodać łyżkę miodu, smażyć minutę, dodać ocet, lekko odparować i wlać ketchup. Powstałym sosem pokryć dokładnie kurczaka i odstawić na min pół godziny.
Krakersy pokruszyć do miseczki, wymieszać z cebulką prażona. Czosnek utrzeć lub drobno poszatkować. Zmieszać z jajkiem. Maki wymieszać razem dodać proszek do pieczenia. Nagrzać patelnię, kurczaka wyjąć nie strącając całej marynaty, obtaczać w mące, jajku z czosnkiem i na końcu w krakersach. Smażyć na średnim gazie (czosnek spalony gorzknieje) do zezłocenia się.