agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Chrupiący tuńczyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne danie z ryby dla każdego.Smacznego.

Chrupiący tuńczyk

Składniki:

Chrupiący tuńczyk

 

  • 2 puszki kukurydzy,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 1 pęczek dymki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 pomidory,
  • 3 dag masła,
  • 2 dag mąki,
  • 300 ml rosołu warzywnego (instant),
  • 10 dag śmietany kremówki,
  • 5 dag żółtego sera,
  • 5 dag tartej bułki,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub innych świeżych ziół

Sposób przygotowania:

Chrupiący tuńczyk
Kukurydzę i tuńczyka dobrze osączyć na sitku (osobno). Dymkę oczyścić , opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić na małe kawałki. Mocno rozgrzać olej na patelni, dusić dymkę 2-3 minuty na małym ogniu ( nie przerywając mieszania). Pomidory oczyścić, umyć pokroić w ósemki. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, przemieszać z kukurydzą, dymką oraz pomidorami. Następnie wszystkie składniki przełożyć do formy żaroodpornej. Przygotować serową skorupkę: stopić na patelni 2 dag masła,oprószyć mąką,krótko zasmażyć na małym ogniu.Nie przerywając mieszania wlewać rosół i śmietanę (cały czas mieszać), zagotować na średnim ogniu. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wsypać do sosu,rozpuścić. Równomiernie polać nim składniki w formie. Obłożyć resztą masła,posypać bułką tartą. Formę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, potrawę zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjąć z pieca, udekorować gałązkami natki pietruszki ( lub innych świeżych ziół). Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.