Sposób przygotowania:
Chrupiący tuńczyk
Kukurydzę i tuńczyka dobrze osączyć na sitku (osobno). Dymkę oczyścić , opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić na małe kawałki. Mocno rozgrzać olej na patelni, dusić dymkę 2-3 minuty na małym ogniu ( nie przerywając mieszania). Pomidory oczyścić, umyć pokroić w ósemki. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, przemieszać z kukurydzą, dymką oraz pomidorami. Następnie wszystkie składniki przełożyć do formy żaroodpornej. Przygotować serową skorupkę: stopić na patelni 2 dag masła,oprószyć mąką,krótko zasmażyć na małym ogniu.Nie przerywając mieszania wlewać rosół i śmietanę (cały czas mieszać), zagotować na średnim ogniu. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wsypać do sosu,rozpuścić. Równomiernie polać nim składniki w formie. Obłożyć resztą masła,posypać bułką tartą. Formę wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, potrawę zapiekać 10-15 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjąć z pieca, udekorować gałązkami natki pietruszki ( lub innych świeżych ziół). Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.