cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczenie karnawałowych słodkości to świetna zabawa w poszukiwaniu nowych smaków i kształtów....

Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków

 

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka rumu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Miękkie masło, żółtko, rum , śmietanę, wymieszać i wymieszać z czekoladą. Obie mąki połączyć , dodać sól , proszek i cukier. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto/konsystencja miękkiego ciasta pierogowego/. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Pokroić za pomocą radełka w kwadraty/wielkość dowolna/. W każdym kwadracie naciąć rogii zwinąć je do środka tworząc wiatraczki. Rozgrzać olej .Wiatraczki smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron/ trochę na wyczucie bo nie bardzo widać kiedy są przyrumienione . Przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać drobnym cukrem lub po całkowitym przestudzeniu cukrem pudrem.
Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków
Przygotowane wg przepisu ciasto cienko rozwałkować.
Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków
Wyciąć kwadraty a nastepnie nacięte rogi skleić na środku.
Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków
Piec w głębokim tłuszczu a następnie odsączyć z jego nadmiaru.
Chrust czekoladowy w kształcie wiatraków
Schłodzone wiatraczki posypać cukrem pudrem.