pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Chrzanica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

dzisiaj zapomniana już zupa

Chrzanica

Składniki:

Chrzanica

 

  • 2 łyżki chrzan tarty,
  • 100 ml śmietana 12-procentowa do gotowania,
  • majeranek,
  • sól, cukier, pieprz,
  • 2 jajka gotowane na twardo,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 4 plastry boczek w plasterkach wędzony,
  • 4 sztuki biała kiełbasa,
  • 4 sztuki suszone grzyby,
  • 750 ml kwas żurkowy,
  • 1 l bulion warzywny (może być z kostki)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chrzanica
Grzyby moczymy kilka godzin wcześniej. Kiełbasę i boczek kroimy, boczek prażymy na patelni. Do żuru dodajemy bulion, prażony boczek,kiełbasę,świeży wyciśniety czosnek, majeranek. Całość gotujemy ok 20 min. Następnie dodajemy chrzan wymieszamy ze śmietaną. Podgrzewamy kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Tuz przed podaniem dodajemy gotowane jajko przecięte na pół.