Sposób przygotowania:
Ciacho świąteczne śmietanowe
Upiec biszkopt według swojego przepisu. Po przestudzeniu biszkopt przeciąć na trzy placki. Każdy z nich nasączyć sokiem z brzoskwiń. W gorącej wodzie rozrobić galaretkę i schłodzić. Śmietanę ubić prawie na sztywno ( musi być bardzo dobrze schłodzona ), pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilę jeszcze ubijać. Na pierwszy placek wyłożyć dżem i część masy śmietanowej, przykryć drugim plackiem. Na tym placku ułożyć kolejną warstwę masy ( część zostawić do posmarowania ścianek ciasta dookoła ) a następnie pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć ostatnim plackiem i całość lekko docisnąć. Resztą śmietany posmarować dookoła ciasto, polać wierzch polewą i obsypać posypką boki i górę ciasta. Na koniec posypać ciasto perełkami, gwiazdkami i śnieżynkami cukrowymi.
Sarenka
luna
bajtek
zewa
Ja dodaję dżem własnej roboty a słoiczek 250 ml.
kasik12
marietta