Sposób przygotowania:
Ciacho z bezą
Najpierw robimy ciasto: Do większej miseczki przesypujemy suche składniki, czyli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. DODAJEMY RÓWNIEŻ :cukier puder , śmietanę oraz cukier waniliowy. Masło należy pokroić w kostkę i dodać je do miski. Za pomocą noża siekamy masło razem z mąką i resztą sypkich składników jakie mamy w misce. Robimy dołek i w środek wbijamy żółtka. Ciasto należy delikatnie wyrobić i podzielić . je na dwie w miarę równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość naszych blaszek. Oba placki muszą być równej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasto. Placki smarujemy dżemem. Każdy pieczemy około 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Bezę rozkładamy po równo na obu zimnych już plackach i posypujemy je drobno posiekanymi orzechami. Pieczemy 15 minut. krem: Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy ją z mąkami oraz cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Resztę mleka należy zagotować i ugotować na nim budyń. Odstawiamy go do całkowitego ostygnięcia. Zimny budy łączymy z masłem. Masą przekładamy oba placki, ale tak, aby na górze była beza.