Sposób przygotowania:
Cynamonowe gwiazdki
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon, jajka i dość miękką margarynę przełożyć do jednej miski i ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, którą zawinąć w folię spożywczą i przełożyć ciasto w folii do lodówki na około godzinę. Po godzinie wyjąć surowe ciasto i przystąpić do robienia ciasteczek. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Brać trochę surowej masy, robić z niej kulkę i rozpłaszczać ją na blaszce z papierem do pieczenia. Do rozpłaszczonej masy przykładać foremkę (ja wybrałam w kształcie gwiazdki). Nadmiar ciasta wystający poza foremkę odbierać nożem. W ten sam sposób przygotowywać każde ciasteczko, tak samo postępować do momentu zapełnienia blachy surowymi jeszcze ciasteczkami. Blaszkę wypełnioną surowymi jeszcze cynamonowymi gwiazdkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciasteczka przez około 10 minut.
Nina W.
nogawkuchni