Sposób przygotowania:
Ciasteczka cynamonowe - pyszne
Make przesiać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilia. Posiekać z pokrojonym w kostkę masłem i z margaryna, dodać jaja i zagnieść ciasto - ma być właśnie takie mięciutkie i wilgotne. Blat obficie posypać maka i rozwałkować ciasto na placek. Gdyby było zbyt wilgotne, można zebrać trochę więcej maki z blatu i ponownie wyrobić ciasto, następnie ponownie posypać stolnice maká. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1/2 centymetra. Ciasteczka przełożyć na wyścieloną papierem do pieczenia formę. Ciastka rosną w trakcie pieczenia, wiec układając je na papierze, pamiętajmy o zachowaniu odstępu. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 180-190 stopniach przez ok 10 minut. Gdy ciasteczka zaczną się lekko rumienić, są już upieczone. Im dłużej pieká się w piekarniku, tym są twardsze, ale mimo wszystko na drugi dzień twardnieją i wszystkie są kruche. Studzimy na kratce. Do ciastek można dodać rodzynki, najlepiej po wykrojeniu kształtów. Mozna tez po upieczeniu polać je rozpuszczona czekolada. Etap rozwałkowywania ciasta mozna pominac, lepiac kulki, które potem rozpłaszczyć przed pieczeniem. Ciastka będą bardziej miękkie i trzeba je będzie trochę dłużej piec, w niższej temperaturze.
bernika
luna
MyCooking
A.B.