olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Ciasteczka dla cukrzyków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepsze ciasteczka dla cukrzyków oraz do kawy

Ciasteczka dla cukrzyków

Składniki:

Ciasteczka dla cukrzyków

 

  • 1/3 kg mąki żytniej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony zapach do ciasta - kilka kropli
  • 2-3 łyżki słodziku (do pieczenia, w proszku)
  • 10 dag masła
  • olej
  • odrobina jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dla cukrzyków
Ciasteczka, które mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzyce . Choć oczywiście smakują wszystkim, idealne do kawy lub herbaty oraz jako przekąska. Nie są za słodkie, choć oczywiście poprzez dodanie większej ilości słodziku możemy zrobić wersję słodszą.
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie dodajemy jajka i aromat. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli składniki łącza się trudno możemy dodać łyżkę oleju i łyżkę jogurtu naturalnego. Gdy ciasto jest już gładkie wałkujemy je na około 1 cm grubość i wycinamy ciasteczka - najlepiej aby były to paski 5x1. Możemy je wyciąć za pomocą radełka do chrustów- będą miały efektowny karbowany kształt . Ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
Ciasteczek możemy zrobić więcej i przechowywać w szczelnym pudełku. Polecam wszystkim!

Przepis dostałam od osoby chorej na cukrzycę więc jest godny zaufania .