Sposób przygotowania:
Ciasteczka Eli z jabłkami
Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Obrane jabłka(bez gniazd nasiennych)przekroić na ćwiartki i pokroić na plasterki(nie za cienkie).Włożyć jabłka do rondla,dodać cukier,cynamon i chwię smażyć tak,żeby się nie rozpadły.Przestudzić.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,pokroić na kwadraty o boku 12 cm,naciąć rogi do połowy,na środek dać jabłka,założyć rogi do środka i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Ciastka położyć na blasze wyłożonej pergaminem,posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut(zależy od pieca).Smacznego!
moli
ja mam taki sam talerzyk jak TY !!!