Sposób przygotowania:
Ciasteczka Jagodowe Oczka
Nadzienie: Jagody wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na wolnym ogniu aż puszczą sok. Tego soku odlewamy kilka łyżek (na lukier). Kisiel rozrabiamy w jak najmniejszej ilości wody i gdy jagody puszczą sok dodajemy do nich. Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia. Ciasto: w małym garnuszku roztapiamy margarynę. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy łyżkę mąki i cukru, kruszymy drożdże, mieszamy do ich rozpuszczenia, wyłączamy palnik i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski Wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, roztopioną ale wystudzoną margarynę, drożdże. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Od razu robimy ciastka! Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy koła w dwóch rozmiarach (ok. 8 i 10 cm) Większe koło smarujemy rozmąconym jajkiem ok 1-2 cm od brzegu. Delikatnie nakładamy łyżkę nadzienia i szybko przykładamy drugim kawałkiem ciasta przyciskając mocno. Brzeg wystającego dolnego kawałka ciasta zawijamy do góry i dokładnie palcami zaciskamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie około 2 cm. Po wierzchu smarujemy jajkiem. Pieczemy ok 20-25 minut w zależności od wielkości ciastek w temp 180'C. Gdy ciasteczka wystygną robimy lukier. Do pozostałego soku jagodowego dolewamy troszeczkę wrzątku i rozpuszczamy w nim cukier puder i dekorujemy ciasteczka :) UWAGA! można oczywiście zmienić kształt ciasteczek gdyż są bardzo pracochłonne, ale niestety przy robieniu np poduszeczek czy trójkącików nadzienie podczas pieczenia wypływa ze środka. Takie ciasto jest również świetne na rogaliki, np z jabłkiem lub ananasem :)