Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2824]

Ciasteczka kakowe z rumową masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka są bardzo kruche i aromatyczne, rozpływają się w ustach.

Ciasteczka kakowe z rumową masą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka kakowe z rumową masą

 

  • Ciasto
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa
  • 20 dag masła
  • 17 dag mleka w proszku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 20 dag herbatników
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 lukier biały gotowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kakowe z rumową masą
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, włożyć masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka, olej, śmietanę, spirytus i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, foremką wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15minut. Masa Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć lub zmiksować blenderem. Mleko z masłem i cukrem zagotować, przestudzić. Do ciepłego wsypać mleko w proszku wymieszane z kakao, pokruszone herbatniki, spirytus, aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Masą przekładać upieczone ciasteczka, łącząc po dwa razem. Po wierzchu ozdobnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i białym lukrem.
Ciasteczka kakowe z rumową masą
Z mąki i pozostałych składników szybko zagnieść ciasto
Ciasteczka kakowe z rumową masą
Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka
Ciasteczka kakowe z rumową masą
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce