SUPERPRZEPIS

Ciasteczka korzenne z nutellą i orzechami

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Ciasteczka korzenne z nutellą i orzechami Więcej zdjęć (4)

Aromatyczne, smaczne i bardzo dekoracyjne ciasteczka.

Składniki:

Ciasteczka korzenne z nutellą i orzechami

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do pierników
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 5 dag pokruszonych herbatników
  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki mielonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżka kakao
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Lukier biały:
  • 1 białko z jajka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 10 dag czekolady deserowej
  • wiórki kokosowe
  • perełki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka korzenne z nutellą i orzechami
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, kieliszkiem wycinać ciasteczka i układać na blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Masa: Pokruszone herbatniki wymieszać z orzechami, śmietaną, kakao i nutellą. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Biały lukier: Białko z cukrem pudrem, aromatem i sokiem z cytryny dokładnie utrzeć. Upieczone zimne ciasteczka przełożyć masą. Boki posmarować białym lukrem, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wierzch ciasteczek oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić perełkami.
Ciasteczka korzenne z nutellą i orzechami
Mąkę z przyprawami i masłem dokładnie posiekać
Ciasteczka korzenne z nutellą i orzechami
Szybko zagnieść ciasto i odłożyć w chłodne miejsce
Ciasteczka korzenne z nutellą i orzechami
Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka