Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka z musli i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rewelacyjne, aromatyczne i chrupiące ciasteczka.

Ciasteczka z musli i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka z musli i orzechami

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki musli
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki pokruszonych orzechów
  • 3-4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z musli i orzechami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, miód, cukier puder, dokładnie posiekać. Następnie wsypać kakao, przyprawę do pierników, musli, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować, ułożyć posiekaną skórkę pomarańczową, zwinąć jak roladę. Mocno zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyjąć z lodówki, pokroić na centymetrowe plasterki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Posmarować białkiem i posypać orzechami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.
Ciasteczka z musli i orzechami
Rozwałkować ułożyć skórkę zwinąć jak roladę
Ciasteczka z musli i orzechami
Mocni schłodzić pokroić na centymetrowe plasterki
Ciasteczka z musli i orzechami
Ułożyć na blaszce posmarować białkiem i posypać orzechami