cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Ciasteczka ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasteczka ziemniaczane o smaku cytrynowym

Ciasteczka ziemniaczane

Składniki:

Ciasteczka ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka ziemniaczane

Ziemniaki
wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Ciepłe ziemniaki obrać,
przepuścić przez praskę.  Dodać cukier,
jajka, startą skórkę cytrynową, cynamon, masło albo margarynę. Masę dokładnie
wymieszać. Deskę wysmarować olejem albo masłem, wyłożyć na nią przygotowaną
masę o grubości około 1 cm,
wyrównać nożem lub łopatka powierzchnię. Szklanką wykrawać krążki, kłaść na
wysmarowaną olejem blachę, zapiekać w gorącym piekarniku prze około 30-40
minut. Ciasteczka podawać posypane cukrem waniliowym.