Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Ciastka herbatnikowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na gotujące się mleko wlać śmietanę.

Ciastka herbatnikowo-serowe

Składniki:

Ciastka herbatnikowo-serowe

 

  • 6 paczek herbatników
  • 1 kostka masła
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 aromat cytrynowy
  • Polewa:
  • 0,5 paczki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5-6 łyżek mleka lub wody

 

Sposób przygotowania:

Ciastka herbatnikowo-serowe
Na gotujące się mleko wlać śmietanę roztrzepaną z jajkiem,mieszać aż zrobi się ser.Przelać przez sito i ostudzić.Utrzeć masło,dodać ostudzony ser,cukier puder i aromat.Rozłożyć połowę herbatników,na nie położyć masę serową,przykryć drugą połową herbatników i polać polewą.Wszystkie składniki polewy zagotować na wolnym ogniu i polewać ciastka gdy będzie letnia.Całość umieścić w lodówce by masa serowa się ściągnęła a herbatniki zwilgotniały.Po około 3 godzinach całość kroić na ciastka wielkości herbatników.