Sposób przygotowania:
Ciasto agrestowe z bezą
Białka oddzielić od żółtek. Żóltka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując powoli 15 dkg cukru i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i dodać razem z mlekiem i mąką do żółtek. Ciasto rozsmarować na blasze wcześniej wysmarowanej tłuszczem, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. W tym czasie umyć agrest, dobrze osączyć i oderwać ogonki i szypułki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując powoli resztę cukru. Następnie do piany dodać agrest. Pianę z agrestem rozsmarować na cieście i zapiekać kolejne 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 150 st.C. Ostudzone ciasto pokroić i podawać na stół.