VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto alpejskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto sprawdzi się na każdej uroczystości. Coś słodkiego dla wielbicieli bezów, masy kajmakowej i śmietany. Smaku nadaje także alkohol.

Ciasto alpejskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto alpejskie

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 35 g kakao
  • 40 g mąki pszennej
  • 135 g cukru
  • 1 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do nasączenia: 3 łyżki z soku cytryny, 3 łyżki wódki
  • Do posmarowania: 410 g dżemu wiśniowego, 2 łyżki wódki
  • Masa kajmakowa:
  • 510 g masy kajmakowej
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki wódki
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 290 g bezów
  • Masa śmietanowa:
  • 1 l śmietany kremówki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wódki
  • 40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Kakao do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto alpejskie
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia. Gdy masa białkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut. Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym z wódką.

Masa kajmakowa: Ważne jest aby masło i masa kajmakowa miały pokojową temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu.

Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam szklankę do gotującej się wody i mieszałam do momentu uzyskania płynnej konsystencji). Delikatnie przestudzić. Śmietanę (schłodzoną) ubić na sztywno (z dodatkiem śmietan fixu i cukru pudru). Do przestudzonej żelatyny dolać wódkę, przelać do śmietany i krótko zmiksować. Wyłożyć i wyrównać na masie kajmakowej. Górę posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ciasto alpejskie
Pierwszym etapem jest przygotowanie biszkoptu
Ciasto alpejskie
Upieczony biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym i wódką
Ciasto alpejskie
Kolejną warstwą jest masa kajmakowa z bezami
Ciasto alpejskie
Ostatnią warstwą jest śmietana oraz wierzch posypany kakao