Sposób przygotowania:
Kostka alpejska
Mleko skondensowane gotować w puszce przez 2,5 godziny tak by powstała masa krówkowa. Dobrze je wystudzić a najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Robimy biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski. Ubić na sztywno pianę z dodatkiem cukru . Do ubitych białek dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas ubijając na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao i dokładnie, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 40×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto, równomierne wygładzić i piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć przestudzić.
Śmietanę ubić ze śmietan-fixami, następnie dodawać po jednej łyżce masę krówkową. Do masy dodać bezy, wymieszać. Całość wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch.. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Posypać dodatkami.
Robimy biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miski. Ubić na sztywno pianę z dodatkiem cukru . Do ubitych białek dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas ubijając na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao i dokładnie, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 40×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto, równomierne wygładzić i piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć przestudzić.
Śmietanę ubić ze śmietan-fixami, następnie dodawać po jednej łyżce masę krówkową. Do masy dodać bezy, wymieszać. Całość wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch.. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Posypać dodatkami.
cris
justynak223
misiabe