czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Kostka alpejska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto jest bardzo słodkie, to prawdziwa bomba kaloryczna, ale naprawdę baaaardzo smaczna. Gorąco polecam!

Kostka alpejska

Składniki:

Kostka alpejska

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

 

  • Poncz:
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki rumu,
  • 250g konfitury z czarnej porzeczki.

 

  • Krem:
  • 533 g kajmaku,
  • 250g masła,
  • 2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy,
  • 5 łyżek ajerkoniaku,
  • 300g bez.

 

  • Wierzch:
  • 100g śmietanki 30%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżek ajerkoniaku,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżka żelatyny,
  • 50 g startej czekolady,
  • 50 g pokruszonych bez.

Sposób przygotowania:

Kostka alpejska
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. 2. Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. 3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz zimną kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. 4. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut, następnie mieszając podgrzać na parze, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Powoli dodawać sok z cytryny i ajerkoniak. na koniec dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi bezami. Ciasto przechowywać w lodówce.