goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pierniczki alpejskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierniczki są mięciutkie i pachnące

Pierniczki alpejskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki alpejskie

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki alpejskie
W dużej misce mieszamy mąkę z kakao. Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy miód wraz z cynamonem, pieprzem i goździkami, na koniec wsypujemy kawę. Mieszamy i studzimy. Do ciepłego miodu dodajemy masło i roztapiamy je. Chłodny płyn wlewamy do mąki. Sodę mieszamy ze śmietaną i odstawiamy na około 20 minut by zwiększyła swą objętość. Do ubitych na sztywno białek wsypujemy cukier, stopniowo żółtka - miksujemy. Masę jajeczną i śmietaną wlewamy do mąki i miodu. Ciasto przekładamy do lodówki na całą dobę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Przekładamy je na blaszkę. Wierzch pierniczków smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Pierniczki alpejskie
W misce mieszamy mąkę i kakao, odstawiamy
Pierniczki alpejskie
Do mąki wlewamy pozostałe przygotowane wcześniej składniki
Pierniczki alpejskie
Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy na całą dobę do lodówki
Pierniczki alpejskie
Pierniczki pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.