akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Amerykaniec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wilgotne ciasto z kawałkami jabłek z wyczuwalną nutą cynamonu. Idealne na weekend do kawy. Polecam!

Ciasto Amerykaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Amerykaniec

 

  • Ciasto:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • garść posiekanych orzechów, np. włoskich
  • garść suszonych owoców, np. żurawina, rodzynki itp.
  • 1 ¼ szkl. cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. oleju w temperaturze pokojowej
  • ½ szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Amerykaniec
1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem do puszystości. Dodać mleko i olej, zmiksować. 2. Suche składniki wymieszać ze sobą. 3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Polać sokiem z cytryną i posypać cynamonem. 4. Do ubitych jajek wsypać przesiane suche składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać jabłka, wymieszać do połączenia się składników. 5. Masę przelać do formy 23x39 cm lub dużej tortownicy. Piec w 200st.C około 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 6. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!

*Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi.
Ciasto Amerykaniec
Obrane, pokrojone w kostkę i posypane cynamonem jabłka.
Ciasto Amerykaniec
Wyłożenie gotowej masy do formy z papierem do pieczenia.
Ciasto Amerykaniec
Upieczone i ostudzone ciasto Amerykaniec.
Ciasto Amerykaniec
Posypane cukrem pudrem ciasto Amerykaniec.