Sposób przygotowania:
Ciasto bananowebiszkopt
Białka ubijamy ze szczyptą soli na błyszczącą pianę, dodajemy stopniowo cukier ubijając dalej, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, wsypujemy kakao. Dodajemy składniki suche do mokrych.
Mieszamy dokładnie. Wylewamy na blachę o długości 20 cm, pieczmy biszkopt przez 30 minut w temp. 170 stopni.
Po ostygnięciu dzielimy na dwie części.
Wykładanie
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody, dodajemy również serek homogenizowany. Wiśnie zagotowujemy ze szklanką wody, dodajemy galaretkę, mieszamy aż się rozpuści.
Gdy ostygnie wylewamy na pierwszą część biszkoptu. Do masy śmietanowej dodajemy pokrojone w kostkę banany skropione sokiem cytryny. Połowę masy wykładamy. Wykładamy drugi biszkopt, wylewamy resztę masy.
Dekoracja
Śmietanę rozgrzewamy dodajemy czekoladę, rozpuszczamy i polewamy
ciasto.