Sposób przygotowania:
Ciasto bananowo-owsiane z truskawkami
-Truskawki umyć i obrać. -Foremkę wyłozyć papierem do pieczenia. -Przygotować dwie miski. -Do jednej wsypać płatki, otręby, mąkę, cukier, proszek , sodę i sól . Wymieszać. -W drugiej misce umieścić pokrojonego banana, którego należy rozgnieść widelcem -Wbić jajka, dodać oliwę ,aromat waniliowy i starannie wymieszać składniki. -Mieszankę wlać do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć całość. -Przelać do foremki. -Na wierzchu ułożyć truskawki. -Piec w temperaturze 180 st.C ok.35min.
edytaha
cris
Sprawdzam jak zachowuje się mąka ryzowa w wypiekach i staram się zmniejszać użycie maki pszennej.
edytaha
Ja kiedyś upiekłam ciasteczka z przepisu na opakowaniu mąki ryżowej i niestety poniosłam porażkę. Na szczęście przygotowałam te dziwolągi z połowy ilości składników i tylko tyle wywaliłam do kosza. Zostało mi sporo mąki i nie miałam na nią pomysłu.
cris
Piekę ostatnio takie dietetyczne ciastka owsiano-otrębowe z bananem i zamiast zwykłej mąki dodaję ryżową. Są pyszne/przez pierwsze 2 dni,bo na trzeci juz ich nie ma/.