basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ciasto basi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pracochłonne ale pyszniutkie.

Ciasto basi

Składniki:

Ciasto basi

 

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Piana:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 15 dag orzechów
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • Masa:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto basi
Z mąki, cukru pudru, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, amoniaku i śmietany zarobić ciasto i podzielić na dwie części, każdą osobno rozwałkować i wyłożyć na dwie jednakowe blachy. Ubić pianę na sztywno, dodając po łyżce cukru pudru, upieczone ciasto posmarować powidłami, wyłożyć pianę i posypać orzechami (każdy placek musi być taki sam). Piec przez 30 minut każdy. Ugotować budyń, przestudzić. Masło utrzeć, dodawać żółtka i po łyżce budyniu, wymieszać. Placki przełożyć masą.