SUPERPRZEPIS

Ciasto Biały puszek

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Ciasto Biały puszek

Kokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.

Składniki:

Ciasto Biały puszek

Ciasto kokosowe

  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórek kokosowych białych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kokosowy:

Pianka z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto Biały puszek

Ciasto

Ciasto Biały puszek
Biszkopt przygotowujemy wg przepisu zimny kroimy wzdłuż na pół

Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum wsypywać stopniowo mąkę na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm. Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.

Krem kokosowy

Ciasto Biały puszek
Na mleku kokosowym gotujemy budyń na krem

Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną , wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Odstawiamy do wystudzenia.

ETAP 3:

Ciasto Biały puszek
Zrobionym kremem kokosowym przekładamy biszkopt.

Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta.

Pianka z białej czekolady

Ciasto Biały puszek
Śmietankę mocno podgrzewamy dodajemy połamaną czekoladę odstawiamy do lodówki

Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki.

ETAP 5:

Ciasto Biały puszek
Piankę z białej czekolady smarujemy na biszkopcie posypujemy wiórkami

Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce.