anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto biszkoptowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest bardzo puszyste Ale trzeba pamiętać że dla dorosłych, chyba że zamiast ponczu alkoholowego użyjemy owocowego syropu.

Ciasto biszkoptowe

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

 

  • Biszkopt jasny
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Biszkopt ciemny
  • 6 jaj
  • 1 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl cukru
  • Krem
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • 1 paczka biszkoptów
  • 200 ml ponczu alkoholowego
  • 200 g czekolady
  • 100 g margaryny

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe
Biszkopt jasny Białka ubić na sztywno dodać żółtka, oraz mąkę przesianą przez sitko. Wymieszać i upiec około 30 minut w temp.180 stopni. Biszkopt cimenu zrobić tak samo jak jasny tylko dodać kakao. Upiec biszkopt wystudzić i przekroić na 2 części. Na mleku ugotować budyń i wystudzić, masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i dodać zimny budyń oraz dżem wymieszać. Ciemny biszkopt posmarować 1/3 kremu przyłożyć jasnym dac 1/3 kremu przyłożyć ciemnym biszkoptem wyłożyć resztę kremu i ułożyć biszkopty nasączone ponczem. Margarynę rozgrzać rozpuścić w niej czekoladę i wylać równo na biszkopty.