katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto jest bardzo pyszne, doskonały deser.

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną

 

  • 5 jajek,
  • 10 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 500ml mleka,
  • 300ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki dżemu do posmarowania,
  • 30g gorzkiej czekolady do dekoracji.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, a pod koniec dodać 6 łyżek cukru i zmiksować z żółtkami. Połączyć delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 min w temp. 175-180 stopni C.Budyń ugotować z 500ml mleka i 4 łyżkami cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem. Ostudzony biszkopt posmarowac dżemem (bardzo cieniutko), na biszkopcie rozsmarować masę budyniową. Włożyć do lodówki, a w tym czasie ubić śmietane kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nałożyć na krem budyniowy. Gorzką czekoladę zetrzeć obieraczką do warzyw(albo na tarce na małych oczkach) na wierzch ciasta Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną
Upiecozny biszkopt należy dokładnie ostudzić.
Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną
Budyń przed zmiksowaniem z miękkim tłuszczem.
Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną
Na biszkopcie ułożony krem i ubita smietana.
Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną
Na koniec należy zetrzeć gorzką czekoladę na wierzch ciasta.